Vinul potrivit la momentul potrivit

Vinul potrivit la momentul potrivit. Sfaturi si trucuri

Sumar articol

Asteptam cu drag ocaziile in care iesim in oras la o masa rafinata, dar ne pomenim in mari impasuri atunci cand avem de ales vinul. Ne intrebam de fiecare data ce vin “merge” la peste, cu ce se combina carnea alba, ce este potrivit la desert, daca nu facem cumva impresie proasta comandand un vin rosu dulce in locul “nobilului” vin sec si multe altele.

Vinuri rose pentru diversitate – click aici

Imprejurarea in care ne aflam nuanteaza in orice moment alegerile pe care se recomanda sa le facem in materie de vinuri. In timpul verii, de pilda, este bine sa ne indreptam spre vinuri fructate, pentru a profita de efectul lor racoritor, dar si pentru delicioasele arome de ierburi si citrice pe care le degaja. Vinul sec, cu iz de lamaie, menta sau flori de fan isi dezvaluie mai intens savoarea in aceasta perioada. Pe de alta parte, in randul adevaratilor cunoscatori se spune ca vinul e mult mai bun iarna. Explicatiile tin de felul in care calitatile bauturii se modifica sau se pastreaza in functie de temperatura, insa, una peste alta, iarna preferam vinurile rosii, mai dulci.

Spatii de joaca pentru copii

Descopera bucuria copilariei intr-un spatiu de joaca

De asemenea, atunci cand comandam mancare traditionala, cele mai potrivite vinuri sunt cele locale.

Selectii de vin alb pentru toate gusturile – click aici

In ceea ce priveste asocierea cu preparatele culinare, recomandarea cea mai simpla este “asortarea”. Alaturarea unui vin alb cu peste, pui, fructe de mare, sosuri si garnituri deschise la culoare este prima optiune atunci cand suntem in postura de a organiza un meniu.

La fel, vinul rosu merge la carne rosie, fie ca este vorba de porc, vita, miel, asezonare, desigur, cu sosuri in culori apropiate. Regula functioneaza, se pare, si la combinarea texturii mancarurilor cu ale bauturii nobile din struguri. Mancarurile satioase, grele, pe care le gatim cel mai mult acasa si se afla in fruntea oricarui meniu pentru toate buzunarele merg de minune cu vinuri rosii dulci sau vinuri rosii demidulci, iar gustarile rafinate, complexe si mai degraba delicate se recomanda sa fie alaturate unui vin alb sec sau vin alb demisec sau chiar vin rose. Pizza se serveste alaturi de vinuri rosii seci, la fel si lasagna.

Vinuri rosii de calitate – vezi aici selectii

Oferte vacante exotice

Tu ce destinatie exotica preferi?

O alta metoda de combinare a mancarurilor cu vinul mizeaza, dimpotriva, pe contraste: preparate grase sau foarte dulci cu vinuri seci, mancaruri dulci cu vinuri seci, preparate sarate cu vinuri spumante, mancaruri amarui cu vinuri roze, texturi fine cu vinuri robuste.

Combinatiile se pot face si intuitiv sau dupa gusturile invitatilor, insa trebuie sa tinem seama sa nu incarcam prea mult (se recomanda maxim trei tipuri de vin la o masa mai complexa) sau sa nu ii supunem pe toti la adaptari fortate, impunand un singur vin. Totul trebuie sa aiba o masura si se cere, totusi, sa fim atenti la felul in care planuim un meniu, pentru ca o greseala poate strica si gustul vinului, si savoarea preparatului culinar pe care il servim.

(sursa poza: King Travel)

Distribuie acum